Triggerpoint behandeling

Myofasciale triggerpoints zijn spierknopen,  harde, pijnlijke plekjes die  de spier gespannen houden, ook in rust. Ze geven (een herkenbare) pijn als je er op drukt. Ze kunnen ontstaan door ondermeer een verkeerde (werk)houding  en verkeerde bewegingspatronen, te zware inspanning, acuut trauma, inactiviteit en stress.

Triggerpoints veroorzaken niet alleen pijn op de plek zelf, maar leiden vaak pijn af naar andere plaatsen. Ze veroorzaken zeer diverse klachten, van pijn en stijfheid in gewrichten, RSI (CANS), ‘frozen shoulder’, tot hoofdpijn, duizeligheid, gevoelloosheid en spierzwakte in handen en voeten en meer. Het loont ook de moeite om  eerst naar triggerpoints op zoek te gaan, voordat (maar ook nadat) er diagnoses als carpaal tunnelsyndroom, tennisarm, slijmbeursontsteking, peesontsteking, artrose en meer gesteld worden. Op www.triggerpointboek.nl is hierover meer te vinden bij ‘aandoeningen’.

“Ik vind het mooie van deze triggerpoint behandelingen (de Triggerpoint Coach werkwijze) dat het een holistische benadering is van fysieke klachten. Enerzijds worden de symptomen - de triggerpoints -  behandeld, anderzijds gaan we samen op zoek naar de oorzaak en de in standhoudende factoren.  Daarnaast geeft het aanleren van zelfbehandeling tools in handen om de eigen gezondheid te verbeteren en dat zorgt voor een minder afhankelijke relatie. Je kunt vaak meer dan je denkt!"

Massage 

Veel mensen zien massage nog als verwennerij. Maar massage doet meer. Massage ontspant lichaam en geest, zorgt voor een moment van rust en aandacht en brengt je in contact met je lichaam. Massage bevordert de doorstroming van energie en helpt afvalstoffen af te voeren. Het vermindert stress en fysieke ongemakken.  Het geeft ruimte en lichtheid. Massage kan zelfhelende processen in gang zetten en vitaliteit en energie terugbrengen.

Ontspanningsmassage vanuit Rebalancing

Een zachte, langzame en intensieve massage, waarbij diep in de spieren en weefsels wordt gemasseerd. Maakt spieren en weefsels soepeler en helpt om spanningen los te laten. Een andere mogelijkheid is gewrichtsontspanning: een dynamische massage die helpt om meer ruimte en soepelheid in de gewrichten te brengen en die meer bewegingsvrijheid geeft.

Craniosacrale ontspanningsbehandeling

Craniosacraal therapie is een manuele behandeling.  Het bestaat uit zachte aanraking en sturing en richt zich op spanningen en  restricties in het bindweefselsysteem, die de beweging en doorstroming van energie beletten. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel (fascie). Beperkingen in het bindweefsel kunnen klachten veroorzaken op veel plaatsen in het lichaam. Het craniosacraal ritme van stromend hersen- en ruggenmergvocht, dat door het hele lichaam gevoeld kan worden,  is daarbij van speciale betekenis. Deze behandeling gaat uit van de wijsheid van het lichaam zelf en stimuleert het natuurlijk genezingsproces.

Dorn Therapie

De Dorn methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling. De basis van de therapie is correctie van het beenlengte verschil, wat veel voorkomt. Op zich zijn de benen wel even lang (behalve bij structurele afwijkingen), maar bij het zogenaamde lange been is er eigenlijk te veel ruimte in het heupgewricht. Beenlengteverschil veroorzaakt scheefstand in het bekken en in de wervelkolom. Dit kan zorgen voor problemen in bekken, rug, nek, knieën, voeten maar ook meer indirecte problemen, zoals verzakkingen, darm- en blaasproblemen en hoofdpijn. Door de Dorn methode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden, ook als zelfhulpmethode.

Na het corrigeren van het beenlengteverschil wordt scheefstand in de wervelkolom gecorrigeerd, beginnend bij het bekken en langs de ruggenwervels omhoog. Ook de andere gewrichten, zoals van armen en handen kunnen via de Dorn methode worden behandeld.

Breuss Massage

De Breuss Massage, genoemd naar de Oostenrijkse Heilpraktiker Rudolf Breuss, is een zachte, fijngevoelige behandeling van de wervelkolom. De behandeling, met gebruikmaking van St. Janskruid olie, ontspant en rekt de wervelkolom. De behandeling heeft een gunstig effect op rugpijnen als ischias en hernia en is ook geschikt voor mensen met osteoporose. De Breuss massage vormt een goede combinatie met de Dorn therapie, maar kan ook zelfstandig uitgevoerd worden.