Bodymind moves tekentjeMind your body!     Luisteren naar je lichaam

In de loop van de jaren ontwikkelde ik een methode waarin dans, yoga qi gong en somatic movement* versmelten tot een veelzijdig, gevarieerd geheel, dat westerse en oosterse benaderingen verbindt. Vanuit mijn dansachtergrond benadruk ik de ‘flow’ in de beweging. De oefeningen en activerende ademhaling en de dans, in samenhang met muziek, bevorderen de energiestroom in het lichaam en de harmonie tussen lichaam en geest. De coördinaties zijn logisch en natuurlijk. Dat opent de weg naar vrij en soepel bewegen.
* Somatic movement is eigenlijk ‘bewust bewegen’. De Soma is het lichaam zoals je dat van binnenuit ervaart in plaats van het van buitenaf te bekijken. Somatische bewegingsmethodes (zoals Bartenieff fundamentals en Body Mind Centering, maar ook Qi Gong en yoga), benaderen beweging van binnenuit in plaats van ‘mechanisch’ te trainen. Zintuiglijk bewustzijn gaat samen met fysieke oefening. Dit zorgt voor meer balans tussen ‘the mind and the body’.

Ontspanning is het startpunt in de lessen. Het betekent niets meer of minder dan ‘het loslaten van (overbodige) spanning’. Dat gebeurt o.a. door bewuste aandacht voor eigen houding, bewegingspatronen en de adem. en door specifieke oefeningen in loslaten, zoals losschudden en zwaaien, met behulp van de adem. We brengen de adem in lijn met de bewegingen zo dat ze elkaar ondersteunen. Juist vanuit ontspanning en een goede alignment (uitlijning) krijgt het lichaam de mogelijkheid om flexibiliteit en kracht te vergroten.

 

Van ontspanning naar kracht, conditie, flexibiliteit en ontspanning 

Niet alleen door oefeningen, maar juist ook door de dans werk je spelenderwijs aan je conditie en alle andere aspecten. De les eindigt in ontspanning en rust.

De lessen zijn aardend, vitaliserend, onderzoekend en tegelijkertijd speels.

 

 

“Ontspanning betekent niet dat we slap worden of instorten (…).
Het betekent dat we op efficiënte wijze bewegen.
Het betekent dat we uitrusten terwijl we bewegen”
(Citaat Anna Halprin)

 

Praktisch

Meenemen: badlaken, gemakkelijke trainingskleding, bv. trainingsbroek, t-shirt en sweater/vest (laagjes!) en badstof sokken of zachte, soepele (dans)schoentjes, geen sportschoenen!
Er zijn matjes aanwezig.
Voor data en tarieven, zie de agenda.

open les De Notenkraker sept 2016

Cursisten over Body Mind Moves: